Boek Nederlands

Naar de bieb

Brigitte Minne (auteur), Ingrid Godon (illustrator)

Naar de bieb

Brigitte Minne (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Gust vindt het niet leuk dat zijn boek over Konijn terug moet naar de bieb. Maar gelukkig zijn in de bieb nog veel meer leuke boeken te vinden. Vierkant, hardkartonnen prentenboek met paginagrote krijttekeningen in matte kleuren. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Naar de bieb
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013
[16] p. : ill.
ISBN
9789058383204 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
Vertelplaten: Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Een stevig kartonboekje dat kleuters leert wat de bieb is en hoe die werkt. Gust vindt het heel leuk dat mama hem een boekje voorleest. Het boek over Konijn vindt hij geweldig. Als mama het met hem naar de bieb brengt om het te ruilen voor een ander boek, huilt hij, tot hij in de prentenboekenbak nog een boek over Konijn vindt. Het boekje laat zien dat je een biebpasje moet hebben, hoe je een boek kiest, hoe de mevrouw van de bieb de uitlening registreert. En dan is er nog het grappige moment dat Gust zich verstopt heeft onder een boekenbak. De tekst is eenvoudig en beknopt. De brede tekeningen over twee pagina's tonen vooral Gust met Beer, zijn mama en de juf van de bieb tegen een achtergrond zonder details. In aanwezigheid van volwassenen is Gust erg klein getekend en mama en de biebjuf erg groot, waardoor de illustrator duidelijk het standpunt van de voorgelezen kleuter kiest. Fijn is ook dat Ingrid Godon er met enkele lijnen in slaagt de gezichten van de personages expressief te m…Lees verder
Samen met Beer en zijn mamma 'leest' Gust een boek over een konijn. Als het uit is en terug moet naar de bieb, stribbelt hij tegen. Maar gelukkig vindt hij in de bieb een nieuw boek dat ook over konijnen gaat. De bibliotheekmedewerkster scant zijn pas en het boek en dan mag het mee naar huis. Plotseling zijn Gust en Beer verdwenen. Zijn mamma kan hem nergens vinden totdat Gust 'piep' zegt. Met het boek in de tas en Beer in zijn armen gaat Gust dan weer naar huis. De naïef realistische illustraties zijn uitgevoerd in krijt in matte gedekte tinten en beslaan steeds een dubbele pagina. De korte tekst in groot schreefloos lettertype staat op verschillende plekken op de pagina's. Dit vierkante, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken is opvallend qua illustraties, maar de inhoud is vrij saai en afstandelijk. Vanaf ca. 2,5 jaar.

Naar de bieb

Dit kartonboekje met nogal grauwe prenten gaat over een jongetje, Gust, die graag boekjes leest. Hij gaat met mama naar de bieb. Daar moet hij zijn boekjes afgeven, dat vindt hij niet fijn. Gelukkig mag hij er ook weer nieuwe meenemen. Heel eevoudig verhaaltje, zonder opvallende momenten of herhalingen. Het heeft weinig origineels te bieden. Je kan het gebruiken om een bibliotheekbezoek met je kinderen 'voor te bereiden' of omwille van de herkenning. Voor de jongste toehoorders zijn de illustraties ook nogal grauw en weinig aantrekkelijk en is er teveel tekst. Voor oudere kinderen zouden de prenten wel kunnen, maar is het 'verhaal' dan weer nogal mager.