Boek Nederlands

Groot lawaaiboek over voertuigen

Britta Teckentrup (illustrator), Ronne Randall (auteur)

Groot lawaaiboek over voertuigen

Britta Teckentrup (illustrator), Ronne Randall (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
In de reeks:
Welke voertuigen zijn er en wat voor geluid maken ze? Prentenboek met over twee pagina's verdeelde kleurentekeningen. Op de dvd komen de voertuigen tot leven en zijn de geluiden ook te horen
Onderwerp
Vervoermiddelen
Titel
Groot lawaaiboek over voertuigen
Illustrator
Britta Teckentrup
Auteur
Ronne Randall
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Big noisy book of vehicles
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2008
37 p. : ill. + dvd
ISBN
9789025744496

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Dit boek gaat de uitdaging aan om lawaai te maken met woorden en beelden. Een cover vol voertuigen met daarin de vreemdste dierlijke bestuurders, belooft uren kijkplezier. Een mysterieuze dvd voegt daar nog wat aan toe. Zowel het concept als de aanpak zijn erg verfrissend. Aan het gebruikelijke duo van schrijver en illustrator wordt hier een derde toegevoegd: een grafische vormgever die de bewegende beelden op de dvd schiep. Vreemd genoeg staat op de cover slechts één naam, die van de illustratrice, en de animator wordt ook in het prentenboek niet genoemd. Blijkbaar ziet de uitgever een duidelijke scheidingslijn tussen boek en dvd. Laten we de twee dan ook even apart bekijken.
De tekeningen van Britta Teckentrup bieden inderdaad de vele details waar de cover al een voorsmaakje van geeft. Het 'Egyptische perspectief' (alles wordt boven elkaar getekend) is ideaal om zeer veel voertuigen af te beelden, zodat er op elke pagina van alles aan de hand is. Ook de indeling zit goed: op de …Lees verder
Groot formaat uitgave met bladzijdes vol zeer simpele, vaak kleine, geblokt uitgevoerde gekleurde tekeningen van allerlei voertuigen die geluiden maken: voertuigen die varen, vliegen, speelvoertuigen, herrie op straat, enz. Bij de tekeningen staat soms een regel tekst of woorden als 'vroemm kraakk'. Het is de bedoeling dat het jonge kind al dan niet met een begeleider de tekeningen aanwijst en het bijbehorende geluid produceert. Op een dvd (achter een doorzichtig plastic verwerkt in het omslag) staan dezelfde tekeningen, die dan bewegen met de echte maar nauwelijks van elkaar geïsoleerde geluiden. De beelden kunnen echter alleen als filmpje worden gezien en voegen helemaal niets toe aan dit wat eenvoudig en weinig inspirerende boek. Vreemd is ook dat er gesproken wordt over 'mensen' die een (chauffeurs)rol hebben om dan dieren achter het stuur te zetten. Vanaf ca. 4 jaar.

Groot lawaaiboek over voertuigen

Dit is een uiterst eenvoudig boek over voertuigen. Er staan enorm veel voertuigen in dit boek: op elke – zeer kleurige – dubbele pagina wordt een bepaalde omgeving gecreëerd en worden alle mogelijke vormen van transport die daar gebruikt worden, getoond. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat erin: treinen, boten, auto’s, vrachtwagens, maar ook sneeuwscooters, springstokken, skateboards, kabelbanen, deltavliegers, ... Het grote formaat is uiterst geschikt om hier met kleine kinderen in te grasduinen. Op de bijgeleverde dvd komen al deze voertuigen tot leven, uiteraard met het nodige geluid. Ik vond het allemaal nogal traag en flou, maar blijkbaar vinden kleine jongetjes dit erg leuk.