Boek
Nederlands
Na een politieke omwenteling heerst er een bedrieglijke rust in een dorpje in Columbia.
Onderwerp
Colombia
Titel
Het kwade uur : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
Jean Schalekamp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La mala hora
Editie
9
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
204 p.
ISBN
9789029087032 (hardback)

Besprekingen

Na de laatste politieke omwenteling is de siësta in een Colombiaans dorpje schijnbaar rustig. Maar de afgunst is er onder de oppervlakte en opschriften, die iedere nacht op een andere deur worden geplakt en de bekende roddel over corruptie en zedeloosheid bevatten, prikkelen de emoties. De kerk kalmeert... te laat, als de militaire macht haar gewelddadig werk al heeft gedaan en de spanning zich ontlaadt in een nieuwe zinloze revolutie. Een uitnemende roman, waarin de steeds wisselende personen prachtig zijn getekend en de beklemmende sfeer van hitte, stank van verrotting en zich opladende emoties, op voortreffelijke manier voelbaar zijn gemaakt. Gebonden; normale druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia