Boek Nederlands

Dit is Oele

Imme Dros (auteur), Ingrid Godon (illustrator)

Dit is Oele

Imme Dros (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
  • Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Oele glijdt uit in de sneeuw en gebruikt een kartonnen doos als slee. Op zijn verjaardag laat hij de taart vallen, maar die smaakt er niet minder om. Als Oele in bed ligt, neemt de maan hem mee voor een reisje door het heelal.
Titel
Dit is Oele
Auteur
Imme Dros
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
[36] p. : ill.
ISBN
9789045113630 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Als je de aandacht van een kind wil vasthouden met een boek, is een zekere mate van herkenbaarheid een voorwaarde. Hoe jonger het kind, hoe groter de nood aan herkenbaarheid is. En aan eenvoud. Een verhaal dat het petje van de peuter of kleuter ver te boven gaat, blijft allicht niet hangen. Eenvoud en herkenbaarheid, ze worden hoog in het vaandel gedragen bij auteurs en uitgevers van boeken voor de allerkleinsten. Terecht natuurlijk, peuterboekjes zijn een eerste kennismaking met een verhaal in woord en beeld. Daarbij is het ook belangrijk voor het kind dat zijn allereerste stappen in het leesleven zet, om zijn prille kennismaking met leesconventies voldoende te bevestigen. Dus zijn het overgrote deel van de boekjes voor peuters en de jongste kleuters op hetzelfde heldere stramien gebouwd. De prent is eenvoudig afgelijnd, het beeld is overzichtelijk, het verhaal biedt voldoende vertrouwde elementen. Anna gaat slapen, Milan op het potje, Karel gaat naar school, Kleine Leon heeft hon…Lees verder
Het heeft gesneeuwd en Oele gaat naar buiten. Daar ontdekt hij dat je dan maar moeilijk op de been blijft. Van een kartonnen doos maakt hij een slee. Als Oele jarig is, vindt hij het fijn om groot te zijn, maar de taart is wel erg zwaar en deze laat hij per ongeluk vallen. En als hij naar bed gaat ziet hij de maan en maakt hij in zijn droom een reisje samen met de maan. Vierkant prentenboekje met drie korte verhaaltjes over het jongetje Oele (over het meisje Lila verscheen tegelijkertijd 'Dit is Lila'*). De gebeurtenissen zijn heel herkenbaar en worden vlot verteld, waardoor ze prettig voor te lezen zijn. Per pagina zijn er steeds twee regels tekst, met eindrijm, met de nodige humor (‘Ook kapotte taart smaakt zoet’). De paginagrote, eenvoudige illustraties beslaan steeds twee pagina’s en sluiten naadloos aan op de tekst, zonder daar veel extra details aan toe te voegen. De sfeer wordt heel goed weergegeven, zeker door het goed gekozen kleurgebruik. Aantrekkelijk omslag. Vanaf ca. 2 jaar.

Dit is Oele

Drie kleine verhaaltjes over peuter Oele: hoe hij sneeuw ervaart, zijn verjaardag viert, en een reisje maakt op de maan. Dit alles in zoete wascolijnen van Ingrid Godon. En op rijm gezet door Imme Dros. Mooi in kadans, met simpele woorden en constructies.