Boek Nederlands

Het vervloekte land

Inge Bergh (auteur)

Het vervloekte land

Inge Bergh (auteur)
  • Vanaf 12-14 jaar
De dochter van een Ierse aardappelteler groeit op in het Ierland van rond 1845 en wordt geconfronteerd met hongersnood als de oogsten mislukken.
Titel
Het vervloekte land
Auteur
Inge Bergh
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
113 p.
ISBN
90-5908-086-6

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Deze historische roman gaat over het verleden van Ierland. Door de ogen van een Ierse pachtersdochter, Eilish, ziet de lezer de strijd tussen Ierse boeren en Engelse grootgrondbezitters. Het leed is groot. Ieren verhongeren door gebrek aan voedsel, nagenoeg elk gezin wordt getekend door verlies. Ook Eilish moet afscheid nemen van vele familieleden. Uiteindelijk vindt ze een verrassende bondgenoot.

De titels van de hoofdstukken zijn in het Engels geschreven. Af en toe is er een flard dialoog in het Iers met een vertaling erbij. Dit samen met de Ierse namen en af en toe een gedicht dat we zowel in het Engels als in het Nederlands kunnen lezen, zorgt ervoor dat de sfeer wordt opgeroepen van een Ierland van weleer.

Op meesterlijke wijze beheerst Inge Bergh de emotie in haar taalgebruik. Wat ze omschrijft, beklijft, o.m. door knappe vergelijkingen en mooie beeldende zinnen: "De inktzwarte nacht was als een leeg doek waarop Eilish de meest verschrikkelijke taferelen schilderde…Lees verder
Eilish, dochter van een aardappelteler, groeit op in Ierland rond 1845. Als de aardappel, de belangrijkste voedsel- en inkomstenbron van de Ieren, wordt getroffen door een ziekte, verhongert een groot deel van de bevolking. Een aantal emigreert naar 'het beloofde land' Amerika. Ook Eilish droomt van Amerika, maar het zal bij een droom blijven. Door het verhaal heen speelt de liefde die Eilish voelt voor de opstandige Paider. Onder aan de bladzijde verklaren noten typische Ierse woorden en gebruiken. Goed gedocumenteerd verhaal over de strijd van de Ieren tegen de Engelse overheersing en de strijd om te overleven. In een voorwoord wordt kort de feitelijke geschiedenis geschetst. Op de harde kaft een gekleurde illustratie van Eilish, zittend aan tafel met daarop een leeg bord en een broodmes, in bruin/oranje tinten. Vanaf ca. 13 jaar.