Strip
Nederlands
Grafische novelle over de problemen van een moderne vrouw die moeder en echtgenote in Belgie͏̈ is, maar tevens chirurg in een veldhospitaal in Aleppo.
Extra onderwerp
Graphic novels
Titel
Penelope / [tekst en illustraties] Judith Vanistendael
Auteur
Judith Vanistendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Scratchbooks, 2019
160 p. : ill.
ISBN
9789493166073 (hardback)

Besprekingen

Penelope is chirurg in een veldhospitaal in Aleppo, maar ook is zij moeder van een tienerdochter in België. Dit boek is voor de dochter, omdat de moeder weer niet op haar verjaardag kan zijn. Penelope legt uit aan haar dochter hoe het steeds moeilijker wordt om vrouw en moeder te zijn in haar ene leven, terwijl ze traumatische dingen meemaakt in haar andere leven. Wanneer de geest van een van de jonge slachtoffers in Aleppo meereist, komt ze voor een keuze te staan. Haar man en dochter lijken haar komen en gaan niet meer te kunnen inpassen in hun leven. De geleidelijk tot stand gekomen verwijdering lijkt onvermijdelijk. Confronterend verhaal in schitterende, gevoelige beelden en tekst. Grafische novelle op zijn best. Speciaal in zijn soort. Actueel vanwege de dubbelrol van moeder én chirurg in Aleppo.

Over Judith Vanistendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Judith Irene Vanistendael (Leuven, 1974) is een Belgische striptekenares en illustratrice.

Biografie

Na het secundair onderwijs studeerde ze één jaar aan de Hochschule der Künste te Berlijn. Daarna behaalde ze een licentie in de kunstwetenschappen aan de UGent. Daarna volgde ze nog een postgraduaatopleiding in Sevilla.
Ondertussen tekende ze de illustraties voor Vlaamse Sprookjes van Geert van Istendael.

Terug in België werkte ze op verschillende plaatsen, maar besliste uiteindelijk zich toe te leggen op het tekenen. Ze schreef zich in 2000 in voor de opleiding Beeldverhaal aan de hogeschool Sint-Lukas te Brussel.

Ze illustreerde onder andere voor de uitgeverijen Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo. Ze publiceerde ook enkele korte verhalen in striptijdschriften.

Werken

In 2007 is haar eerste stripalbum verschenen, De maagd en de neger. Dit werd het eerste d…Lees verder op Wikipedia