Boek Nederlands

Jot

Klaas Verplancke (auteur)

Jot

Klaas Verplancke (auteur)
  • Vanaf 6-8 jaar
Jot piekert zich suf om iets te verzinnen waardoor alle mensen hem zullen bewonderen. Poe͏̈tisch verhaal over een man die beroemd wil worden. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Beroemd zijn
Titel
Jot
Auteur
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000
59 p. : ill.
ISBN
90-6565-964-1

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

In Jot, het schrijversdebuut van gerenommeerd illustrator Klaas Verplancke, wordt van bij het begin 'zwaar' nagedacht: Jot heeft alleen tijd om te denken. "Al dagen, al weken en al die tijd ervoor. [...] Mijn overvolle piekerhoofd weegt als lood, denkt hij. Wie weet wordt het nog zo zwaar dat ik niet meer overeind kan komen." Jot wil een uitvinding op zijn naam, hij wil beroemd worden door iets te maken dat zo mooi is dat "iedereen ervan gaat huilen of lachen. Ze zullen ernaar wijzen en 'ooh' en 'aah' roepen." Ontmoedigd door enkele mislukte pogingen en door de spottende houding van zijn omgeving, trekt hij zich op een zelf geschepte berg terug: "Maar dat is het! Jot wordt een schepper. Schep na schep de hoogte in." Van tussen de sterren wacht hij vergeefs op de bewonderende uitroepen en hij plukt verveeld aan de sterren, en aan zijn gedachten. Wanneer zijn hoofd leeg is van het wachten en hij weer naar beneden komt, ziet hij de dartelende snippertjes die hij van de sterren hee…Lees verder
Jot wil iets bijzonders verzinnen, waardoor iedereen hem zal bewonderen. Pas als hij sterrensnippertjes op de aarde laat neerdalen, zijn mensen vol bewondering. Dat ze niet weten dat hij erachter zit, vindt Jot niet meer belangrijk. Bij iedere bladzijde tekst een paginagrote surrealistische illustratie. De techniek is verf op linnen; de kleuren zijn aardetinten. De illustraties passen goed bij het verhaal, dat gaat over de dromen en filosofieën van Jot, een leeftijdsloos mannetje. De tekstpagina's zijn eveneens in aardetinten gekleurd. De basisletter is zeer groot gedrukt; soms is een ander lettertype gekozen om de inhoud van de tekst kracht bij te zetten. Leestechnisch voor kinderen vanaf ca. 8 jaar, maar het begripsniveau ligt hoger. Goed verzorgde uitgave met veel aandacht voor vormgeving van de tekst en met een bijzonder, poëtisch verhaal. Zowel illustraties als tekst zullen slechts een kleine lezersgroep aanspreken. Vanaf ca. 11 jaar.