Agent Stéphane is onlangs van de provincie naar Parijs verhuisd. Samen met twee ervaren collega’s vormt hij een anti-criminaliteitsbrigade in de voorstad Montfermeil, een wijk waar de spanningen hoog oplopen.
Titel
Les misérables / een film van Ladj Ly ; scenario en dialogen Ladj Ly [e.a.]
Regisseur
Ladj Ly
Acteur
Damien Bonnard 1978- Alexis Manenti Djebril Zonga
Taal
Frans
Uitgever
Paradiso, 2020
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
100 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlandse ondertiteling
EAN
5414937033775
mooov

Besprekingen

Speelfilmdebuut van de Franse regisseur Ladj Ly met Damien Bonnard (Dunkirk). Het verhaal speelt in de zomer van 2018, kort nadat Frankrijk wereldkampioen voetbal werd. Agent Stéphane Ruiz is onlangs van de provincie naar Parijs verhuisd. Samen met zijn ervaren collega’s Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga) vormt hij een anti-criminaliteitsbrigade die in de voorstad Montfermeil patrouilleert. Wanneer ze tijdens een incident een tiener verwonden, blijkt dat al hun acties gefilmd worden door een drone, die bestuurd wordt door een jonge nerd. Daarna lopen de spanningen in de wijk steeds verder op. Ly, geboren in Mali, groeide zelf op in Montfermeil, de titel van de film verwijst naar het boek van Victor Hugo, dat zich deels in dezelfde wijk afspeelt. De recensenten geven 4 sterren. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Sterke toevoeging aan het Franse banlieue-genre wordt nooit melodramatisch of voorspelbaar, en laat mooi zien hoe makkelijk de vlam in de pan kan slaan in wijken waar ond…Lees verder

Over Ladj Ly

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door YanRB

Ladj Ly (3 januari 1978) is een Franse filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie

Ladj Ly werd geboren uit Malinese ouders, en groeide op in Montfermeil, in de Cité des Bosquets, een van de vele banlieues in de omgeving van Parijs. Hij werd een verwoed videoliefhebber, en volgde een opleiding multimedia. Zijn eerste films draaide hij in de wijk zelf, met enkele vrienden in de groep Kourtrajmé, dialect voor 'korte film' (Frans: “court métrage”). Tijdens de Rellen in Frankrijk 2005 maakte hij beelden, die in 2007 op dvd werden uitgebracht als 365 jours à Clichy-Montfermeil.

In 2018 organiseerde hij Ecole Kourtrajmé, een filmschool waar jongeren uit de wijk gratis een media-opleiding kunnen volgen. Hij schreef ook de tekst bij het fotoboek 28 millimètres. Ladj Ly raakte bij het grote publiek vooral bekend door zijn film Les Misérables uit 2019.

Lees verder op Wikipedia