Boek Nederlands

Kan niet slapen!

Mylo Freeman (auteur)

Kan niet slapen!

Mylo Freeman (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Stan kan niet slapen. Hij vindt zijn donkere slaapkamer eng en denkt dat hij vreemde geluiden hoort. Maar zijn moeder wil hij niet roepen. Zij heeft hem gezegd dat hij aan leuke dingen moet denken, dan komt de slaap vanzelf.
Titel
Kan niet slapen!
Auteur
Mylo Freeman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2012
[24] p. : ill.
ISBN
9789025860028 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Bang zijn in het donker of niet kunnen slapen is een vaak terugkerend probleem bij heel wat kinderen. Ook het prentenboek Kan niet slapen! draait hierom.
Stan ligt in zijn bed terwijl zijn moeder hem nog een laatste knuffel geeft. Hij moet van haar zijn ogen sluiten en haar niet meer roepen. Stan doet zijn ogen dicht, maar de slaap wil maar niet komen. Hij wordt bang, dus doet hij zijn best om — zoals mama zei — aan leuke dingen te denken. Maar het is niet genoeg! Dan bedenkt hij een heel groot, leuk ding en opeens is hij niet bang meer. Van te denken wordt Stan heel moe… en dan valt hij in slaap.
Het thema op zich is heel herkenbaar voor kinderen, maar de uitwerking in het verhaal is niet altijd even duidelijk. Het grote leuke ding waar Stan aan denkt, is zijn knuffel — een dinosaurus —, maar het lijkt alsof die een slechte rol speelt in het verhaal. De dino gromt naar zijn andere knuffel en ziet er angstaanjagend uit. Op die manier wordt een kind toch niet minder b…Lees verder
Stan kan niet slapen. Zijn moeder zegt dat hij aan leuke dingen moet denken, want dan valt hij vanzelf in slaap. Maar dat is lastig en zijn moeder mag hij niet roepen. Uiteindelijk lukt het Stan aan heel veel leuke dingen te denken, maar hij valt pas in slaap als hij een heel groot leuk ding heeft bedacht. Leuk, herkenbaar prentenboek voor peuters en kleuters over niet in slaap kunnen vallen. De sfeervolle illustraties in intense kleuren waterverf passen goed bij het verhaal. Overzichtelijke lay-out met aan de linkerkant tekst en aan de rechterkant de illustraties. De eenvoudige tekst is gedrukt op wisselend gekleurde ondergrond in mooie groene, blauwe en paarse tinten. Het verhaal speelt zich voor een groot deel in de illustraties af. Kleuters moeten dus goed naar de illustraties kijken. Mooie uitgave gedrukt op stevig, glad papier met twee afgeronde hoeken. Aantrekkelijk omslag. De auteur is o.a. bekend van de prentenboeken over prinses Arabella. Vanaf ca. 3 jaar.

Kan niet slapen

Stan gaat slapen, mama geeft hem een dikke knuffel en zegt dan: 'Nu lekker slapen, Stan. Oogjes dicht en mama niet meer roepen.' Als hij echt niet kan slapen moet hij aan leuke dingen denken, zegt mama nog. Maar hoe erg Stan ook zijn best doet, slapen lukt niet. Het wordt ook donker in zijn kamer en ... hoort hij daar geen raar geluid? Krampachtig gaat hij aan iets leuks denken: zijn troetel dino en zijn sterrenspookje die met hem spelen. Nog meer sterrenspookjes en nog een grotere troeteldino. Dan denkt Stan aan een heel groot en leuk ding: zijn sterrenspookje wordt heel groot. Moe van het denken valt hij in slaap.
Herkenbaar verhaaltje voor het slapen gaan, maar of kleuters het vaak opnieuw zullen willen horen durf ik te betwijfelen.