Boek Nederlands

De bolletjestrui

Peter Slabbynck (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)

De bolletjestrui

Peter Slabbynck (auteur), Klaas Verplancke (illustrator)
Stijn gaat bij Maarten spelen, omdat hij 'achter de berg' woont, terwijl hij weet dat Maarten en hij van heel andere dingen houden. Het wordt een heel bijzondere middag. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Fietsen Spelen
Titel
De bolletjestrui / Peter Slabbynck ; met tek. van Klaas Verplancke
Auteur
Peter Slabbynck
Illustrator
Klaas Verplancke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 1999
61 p. : ill.
ISBN
90-6565-915-3

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

'De Bolletjestrui' van Peter Slabbynck en Klaas Verplancke

. ...

Stijn droomt ervan in de bolletjestrui te fietsen, de trui van de beste klimmer in de Ronde van Frankrijk. Maar dan moet hij natuurlijk wel eerst over een berg rijden. Die kans krijgt hij als Maarten hem onverwachts uitnodigt om te komen spelen. Maar Stijns eerste bergrit is zwaarder dan verwacht. En na de berg wacht hem een nog moeilijker opdracht: een namiddagje bij Maarten, die niets liever doet dan oorlogje spelen. De bolletjestrui is na Het neusje van Paulien het tweede boek waarvoor ploegmaats Peter Slabbynck (tekst) en Klaas Verplancke (kleurenillustraties) samen op de trappers staan. Dit prachtige boek is bedoeld voor bergbeklimmers en andere kinderen vanaf 8 jaar.

Peter Slabbynck en Klaas Verplancke, De Bolletjestrui, gebonden, 64 pagina's. Prijs: 545 frank (13,51 euro), nu verkrijgbaar in de boekhandel.


Peter en Klaas gaan Van Impe achterna

Peter Slabbynck en Klaas Verplancke maken van de Ronde van Frankrijk gebruik om hun tweede kinderboek De Bolletjestrui aan het jeugdige volk te presenteren. In dit werkje botsen twee jongensfascinaties tegen elkaar aan: die voor de oorlog en die voor het wielrennen. Dit levert een leuk en vlot geschreven verhaal met een helaas nogal tegenvallend plot op. ,,Tegenwoordig verkoop ik meer boeken dan cd's, de tijd is misschien gekomen om te stoppen met zingen'', zei Slabbynck, nog steeds zanger van de rockformatie Red Zebra.

Peter Slabbynck en Klaas Verplancke laten er geen gras over groeien. Een jaar na Het Neusje van Paulien gooien ze samen een tweede titel op de markt van het kinderboek. Als schrijver vond Slabbynck inspiratie in de Ronde van Frankrijk. ,,Samen met de Ronde van Vlaanderen is het de meest tot de verbeelding sprekende wielerwedstrijd. Vooral die heroïsche ritten in de bergen houden menigeen aan de buis gekluisterd. Uit ervaring met mijn kinderen weet ik dat dit ook de jongsten weet te begeesteren'', motiveerde Slabbynck.

Het verhaal gaat als volgt: Stijn droomt ervan in de bolletjestrui te fietsen, de trui van de beste klimmer in de Ronde van Frankrijk. Maar dan moet hij natuurlijk wel eerst over een berg rijden. Die kans krijgt hij als Maarten hem onverwacht uitnodigt om bij hem thuis, in het bijzijn van zijn zusje Veertje en zijn hond Vlekkie, te komen spelen. Stijns eerste bergrit valt zwaarder uit dan verwacht... Geen wonder dus dat het eerste exemplaar van De Bolletjestr…Lees verder

Stijn, de ik-figuur in het boek, die dit verhaal dus vanuit zijn perspectief vertelt, wordt tot zijn verrassing door Maarten uitgenodigd om bij hem te komen spelen. Hoewel hij eigenlijk niet veel met hem op heeft - Maarten heeft het altijd over oorlog - gaat hij op zijn aanbod in, zodra hij hoort dat Maarten 'achter de berg' woont. Stijn droomt er namelijk van om wielrenner te worden en het bergklassement te winnen (vandaar de boektitel). De middag wordt een mislukking, maar Stijn leert er ook van. Stevig gebonden boek, zeer verzorgde lay-out, mooi papier, leuke hoofdstukindeling; fietsers op voorplat en soldaten op achterplat (symboliseert de tegenstelling tussen Stijn en Maarten). Humoristische ingekleurde pentekeningen van max. een halve bladzijde, op elke of om de andere pagina. Zij verbeelden vaak de gedachten van Stijn. De stijl is licht ironisch, gedachten van Stijn betreffende het wielrennen zijn cursief gedrukt. Langere, moeilijker woorden komen voor. Achterin geeft een desku…Lees verder