Boek Nederlands

Mijn staart eraf als het niet waar is

Sylvia Vanden Heede (auteur), Anne Westerduin (illustrator)

Mijn staart eraf als het niet waar is

Sylvia Vanden Heede (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
  • Vanaf 12-14 jaar
Bundel met vijf verrassende verhalen over dieren. Vanaf ca. 12 jaar.
Bevat
Titel
Mijn staart eraf als het niet waar is
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 1999
282 p. : ill.
ISBN
9789020938777

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Sylvia vanden Heede vestigde haar naam vooral met dierenverhalen. In dit lijvige boek zijn er vijf gebundeld, die eerder ook elk afzonderlijk verschenen. In "De kikkerprins" (1996) is de eerste alinea is meteen typerend voor de rake en klankrijke stijl van deze verhalen. Ik citeer de laatste regels: "Hiela knipoogde, gaapte, liet een wind en stelde tevreden vast dat alles nog werkte zoals het hoorde. Toen wurmde hij zich opgewekt door dorre aarde en droog blad naar boven". Hiela verlaat het Grote Slapen en hij voelt zich zoals elk jaar weer heel bijzonder, hij is immers de kikkerprins. Zijn succes bij de andere kikkers wordt ruw verstoord door een monsterlijke pad, losgelaten door twee kinderen. Zoals altijd in de dierenverhalen van Sylvia vanden Heede is het de mens die de dierenwereld verstoort. Het einde is open.

"Sonate voor een rat" verscheen oorspronkelijk als Vlaams Filmpje. Deze moderne versie van 'De rattenvanger van Hamelen' bestaat uit zes delen tussen een Prelude en…Lees verder
Een bundel met vijf dierenverhalen. Het kortste verhaal vertelt hoe de kikkerprins verdrongen wordt door een monsterachtige kikker. Verder is daar de geschiedenis van de laboratoriumrat en de rioolrat. Heel leuk is het verhaal over de volièreparkiet die bevriend raakt met een cavia. Het langste verhaal gaat over een gecastreerde kater, die vanuit z'n luxe bestaan bij 'zijn Mens', een jaar overleeft in het wild en daarna terugkeert naar huis. De liefdesgeschiedenis van de wilde eend Wok en Slob de stadseend, die niet goed afloopt, besluit de bundel. De schrijfster verplaatst zich met veel fantasie in de dieren en hun wereld en laat van binnenuit hun belevenissen meevoelen. De mens is altijd de aanleiding tot verandering in het dierenbestaan. Het levendige taalgebruik, de spanning die in de verhalen zit en ook de ontroerende momenten, zorgen, dat dierenliefhebbers vanaf ca. 12 jaar met deze bundel heel erg gelukkig zullen zijn. De zwart-witillustraties verrijken nog de verzorgde uitgave.