Boek Nederlands

Er zit een feest in mij!

Ted Van Lieshout (samensteller)

Er zit een feest in mij!

Ted Van Lieshout (samensteller)
  • Vanaf 9-11 jaar
Genre:
In de reeks:
85 dichters en 25 illustratoren lieten zich inspireren door het thema feest. Van verjaardagen en Sinterklaas tot partijtjes waar je jezelf wilde verstoppen of cadeaus die je nooit kreeg. Maar ook over verre vakanties, multiculturele klassen, een wandelende tak en een Snotterwokkel.
Onderwerp
Feesten
Titel
Er zit een feest in mij!
Samensteller
Ted Van Lieshout
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
93 p. : ill.
ISBN
9789045113692 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Er zit een feest in mij, Querido’s vijfde 'poëziespektakel', sluit naar jaarlijkse traditie aan bij het thema van de Nederlandse kinderboekenweek ‘Hallo wereld!’, met gedichten over verre landen en multiculturele klassen. Tegelijk viert de uitgeverij de vijfde verjaardag van de reeks met veel gedichten over feesten, van verjaardagen tot Sinterklaas. Deze thema’s worden heel ruim en allerminst als een keurslijf opgevat, waardoor de bloemlezing ook gedichten bevat over heel andere thema’s, van een wandelende tak over God, ouders en de zee tot de Snotterwokkel.
Initiatiefnemer Ted van Lieshout heeft de gedichten opnieuw geordend per thema, waardoor gedichten over feesten, familie, vrienden, honden, het heelal enz. samenkomen en zo soms merkwaardige verbanden of contrasten oplichten. En ook deze bundel bevat enkele intermezzo’s die minstens evenveel als de gedichten liefde voor de taal kunnen bijbrengen. In drie afleveringen geven de dichters weer welke woorden volgens hen no…Lees verder
Het vijfde deel in de reeks 'Querido’s Poëziespektakel', wederom samengesteld door Ted van Lieshout, bevat werk van 85 bekende en minder bekende dichters. De bundel beslaat een diversiteit aan thema’s, die enigszins zijn gerangschikt. De gedichten gaan over feestelijkheden, zoals verjaardagen, en de minder leuke kanten van feestjes (het verkeerde verjaardagscadeau, geen uitnodiging voor een partijtje en ruzie met een neefje tijdens een feest). Maar ook over honden, broers en zussen, God en de dood. Qua lengte, rijmschema en gelaagdheid is er voor ieder wat wils. De bloemlezing is mooi geïllustreerd door 25 illustratoren (zowel gevestigde als minder gevestigde namen). De tekeningen zijn gedrukt in zwart-wit met rood als steunkleur. Tussen de gedichten door komen dichters aan het woord over o.a. welk woord nooit mag verdwijnen. De bundel eindigt met miniportretten van de dichters. Deze ongewijzigde heruitgave is prima te gebruiken door of met kinderen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Er zit een feest in mij!

In het vijfde deel van Querido's poëziespektakel is het al feest wat de klok slaat. Of toch niet helemaal, want dit thema blijkt slechts een indicator voor een aantal gedichten, de rest gaat een stuk breder. Net als altijd verzamelde Ted van Lieshout de vele inzendingen van dichters en selecteerde hij tot hij 85 dichters en 25 illustratoren overhield. De reeks is er gekomen om dichters een forum te geven en hen dichter bij het jeugdige publiek te brengen. Het idee is op zich leuk, maar mee door de uitwerking krijgt het geheel een ietwat muf imago. Zo zijn er een aantal intermezzo's voorzien waarin Van Lieshout aan dichters vraagt welk woord zeker niet mag verdwijnen. Mij een raadsel of dit de jeugd interesseert. Daarnaast is het boek voorzien van een aantal bladzijden mini-interviews met schrijvers, die zeker geen meerwaarde vormen voor de dichtbundel. Het feit dat gewerkt wordt met verschillende illustratoren is een troef, maar de vormgeving oogt een beetje goedkoop en weinig catchy…Lees verder