Boek Nederlands

De tuin van de walvis

Toon Tellegen (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)

De tuin van de walvis

Toon Tellegen (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Walvis heeft een wens: hij wil een mooie tuin op zijn rug. Daarin kan hij bezoek ontvangen en die kan hij met zijn fontein bespuiten. Zou Sprinkhaan hem kunnen helpen? Prentvertelling met aquarellen in heldere kleuren. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
De tuin van de walvis
Auteur
Toon Tellegen
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
55 p. : ill.
ISBN
9789045117607 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Walvis, die midden in de oceaan woont, heeft een wens. Hij wil een mooie tuin op zijn rug, waarin hij bezoek kan ontvangen en die hij met zijn fontein kan bespuiten. Hij schrijft meteen een brief aan Sprinkhaan die een winkel heeft aan de rand van het bos. Origineel prentenboek, waarin dieren behalve hun dierlijke eigenschappen ook menselijke karaktertrekken, wensen en verlangens hebben. Het verhaal is vriendelijk van toon - soms grappig - en heeft een positieve inslag. Sprinkhaan, de hardwerkende winkelier, heeft van alles in voorraad en legt de tuin ook zelf aan. Het bezoek is er unaniem enthousiast over en walvis glimt. De karakteristieke, met pen omlijnde aquarellen in heldere kleuren geven heel subtiel de eigenheid van elk dier weer. De paginagrote illustraties op het glanzend witte papier worden afgewisseld met kleinere afbeeldingen. Op de schutbladen zijn allerlei zeedieren getekend met wat tuingereedschap drijvend ertussendoor. De auteur en de illustratrice ontvingen beiden ve…Lees verder

De tuin van de walvis

Walvis wenst zich een tuin. Hij heeft al een prachtige fontein, maar hij mist een tuin. Een tuin met een bank waar hij na een lange dag rustig kan zitten mijmeren. Wanneer Walvis de slaap niet kan vatten, tuurt hij naar de hemel en droomt over het feest van Maan, in een reusachtige, prachtige tuin.

Op een dag schrijft hij een brief aan Sprinkhaan. Of die voor hem een bank wil maken op zijn rug, of liever nog, een hele mooie tuin. Sprinkhaan, die alles verkoopt wat anderen wensen, sluit zijn winkel en gaat op pad. Het varen op zee valt hem zwaar, maar hij geraakt bij Walvis. Hij creëert de prachtigste tuin die je ooit gezien hebt. Heel wat dieren komen een bezoekje brengen en de tuin bewonderen. Maar is dit nu echt wat Walvis gelukkig maakt?

Het was een plezier om in dit verhaal ondergedompeld te worden. Tijdens het lezen kwam er een zekere rust over me heen. Moeiteloos mijmerde ik weg in de wereld van Tellegen, een wereld waarin alles mogelijk is.

J…Lees verder