Boek Nederlands

Suske en Wiske natuurboek

Willy Vandersteen (auteur), Dirk Nielandt (auteur)

Suske en Wiske natuurboek

Willy Vandersteen (auteur), Dirk Nielandt (auteur)
  • Vanaf 9-11 jaar
In de reeks:
Samen met Suske en Wiske wordt een reis door de natuur gemaakt, waarbij allerlei zaken over dieren en planten in korte teksten en gekleurde illustraties worden uitgelegd. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Suske en Wiske natuurboek / Willy Vandersteen ; tekst Dirk Nielandt
Auteur
Willy Vandersteen Dirk Nielandt
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2001
[36] p. : ill.
ISBN
90-41-09095-9

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De stripfiguren Suske en Wiske nemen je mee op verkenning door de natuur. Via een plattegrond die je zelf kan maken, word je je bewust dat de natuur overal aanwezig is. Tal van aspecten worden behandeld: het klimaat, natuurreservaten, het bos, enge dieren, het milieu, beschermde dieren, het regenwoud, de oceanen en overleven op een onbewoond eiland. Onderlinge verbanden worden niet gelegd en een verantwoording van de keuze wordt niet gegeven. Bij elk hoofdstuk leiden Suske en/of Wiske het thema in vanuit een vraag of een belevenis. Daarna volgen in overzichtelijke tekstblokjes interessante weetjes over het onderwerp en suggesties om zelf aan de slag te gaan. De kinderen krijgen tips aangereikt om te onderzoeken hoe wormen gangen graven en hoe je een natuurbeschermer kan worden. De lezer kan via een test en een quiz ook nagaan of hij een natuurliefhebber en kenner is. De mooie, sprekende foto's en de overzichtelijke lay-out maken het boek kindvriendelijk. Dirk Nielandt hanteert een vlo…Lees verder
De stripfiguren Suske en Wiske worden als natuurgids gebruikt. Ze nemen de lezer mee langs en door bossen, woestijnen, zeeën en oceanen. De meest bekende levensvormen van planten en dieren passeren in duidelijke korte bewoordingen de revue, ondersteund met mooi fotomateriaal. Het accent ligt op de relatie verstoren/verdwijnen en stabiliseren/herstellen van natuurlijk leven. Een bewustwordingsproces in actieve zin domineert de strekking van de geboden informatie; zelfwerkzaamheid wordt gepropageerd. De gehanteerde informatieoverdracht komt wat rommelig over. Paginering en register ontbreken. de opgenomen natuurquizjes (met antwoorden) vormen een leuke uitdaging. Met webadressen. Voor basisschoolkinderen vanaf ca. 10 jaar een leuke informatiebron.