Strip
Nederlands

De witte indiaan

Xavier Dorison (scenarist), Ralph Meyer (illustrator)
Een diligence wordt brutaal overvallen door de Apaches van Salvaje. Ze tonen geen genade en slachten de blanken af die zich op hun grondgebied hebben gewaagd. Een van de aanvallers is echter een witte Indiaan… De jongeman heette vroeger Caleb en werd gekidnapt en gefolterd door de Indianen, die hem opleidden tot een van hun beste krijgers. Op die manier straften zij zijn moeder, Joséphine Barclay,
Extra onderwerp
westerns, strips
Titel
De witte indiaan
Scenarist
Xavier Dorison
Illustrator
Ralph Meyer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'indien blanc
Uitgever
[Brussel]: Dargaud Benelux, 2019
58 p., [6] p. : ill.
ISBN
9789085585824 (paperback)

Besprekingen

Vijfde deel van een westernstrip; deel één van een nieuw tweeluik. Een diligence wordt overvallen door Apaches. Iedereen wordt gedood. Ook echter één van de overvallers: een witte indiaan. Deze blijkt de zoon te zijn van de eigenaresse van de spoorwegonderneming in Texas en dus een van de rijkste mensen in dit gebied. Zij draagt de sheriff, tevens haar geliefde, op om het lijk te zoeken en terug te brengen naar huis teneinde een fatsoenlijke begrafenis te kunnen organiseren. De sheriff roept de hulp in van Crow, de begrafenisondernemer. Gaandeweg blijkt het verhaal van de overval twee wel heel verschillende kanten te hebben en Crow komt zwaar in de problemen! Het verhaal is met veel vaart en spanning geschreven, sterk uitgewerkt scenario. Prachtig, realistisch getekend, sfeervol kleurgebruik. Afzonderlijk leesbaar naast het vorige deel, 'De schaduw van Hippocrates' (2017)*.

Over Xavier Dorison

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Xavier Dorison, (Parijs, 8 oktober 1972) is een Frans schrijver van stripverhalen en filmscenario's.

Biografie

Xavier volgde na de middelbare school een commerciële opleiding. In 1997 debuteerde hij als tekstschrijver met de serie Het derde Testament, dat meteen succesvol was. Daarna volgde in 2000 de Profeet voor tekenaar Mathieu Lauffray, gevolgd door Heiligdom voor tekenaar Christophe Bec en W.E.S.T. voor Christian Rossi, met als co-scenarist Nury.

In 2006 schreef hij het scenario voor de film Les Brigades du Tigre. In 2007 begon hij een nieuwe stripreeks, Long John Silver, met Mathieu Lauffray als tekenaar en coscenarist.

Sinds 2009 doceert hij ook het schrijven van scripts aan de Émile Cohl School in Lyon en fungeert als scriptdoctor bij een groot aantal films.

In augustus 2014 werd bekend dat hij de scenario's van Thorgal ging overnemen van scenari…Lees verder op Wikipedia