De Grote Wereld

Arthur Japin (auteur)
Wanneer de lilliputterstad waarmee zij als bezienswaardigheden rondtrekken aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog door de nazi's wordt gesloten, zien twee kleine mensen zich gedwongen hun verhouding tot elkaar en de wereld opnieuw te bepalen.
Extra subject
dwergen, nationaal-socialisme
Titre
De Grote Wereld
Auteur
Arthur Japin
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2006
90 p.
Note
Uitg. van de Stichting CPNB ter gelegenheid van de Boekenweek 2006
ISBN
90-5965-027-1

Plusieurs formats:

Commentaires

De grote wereld vertelt het verhaal van twee dwergmensen, Lemmy en Rosa, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Arthur Japin zet een erg geloofwaardig verhaal neer, verteld vanuit het perspectief van Lemmy. Hij geeft mooi aan wat het betekent om een minderheid te zijn in een samenleving. Meer nog, hij verheft het verhaal tot een bijna universele parabel. De kwetsbaarheid van elke mens die, om te overleven in een gemeenschap, zich moet aanpassen aan wat anderen van hem verwachten of hoe anderen over hem denken, blijkt nog het best geïllustreerd te kunnen worden vanuit het perspectief van een dwergmens. Eén citaat: "Dacht je dat het iets uitzonderlijks was, wat wij moeten doen, jij en ik?' Ze stapt uit haar onderrok en stroopte haar broekje af, zette een voet op de wastafel en draaide de kraan open. 'Dacht je dat andere mensen niet de hele dag bezig waren om maar in de smaak te vallen? [...] Dacht je dat er ook maar één mens bestaat die niet van alles moet verloochenen om m…Lire la suite
Arthur Japin schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2006. Het is de geschiedenisvan twee kleine mensen, Lemmy en Rosa. Wanneer de lilliputterstad waarmee zij als bezienswaardigheden rondtrekken aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog door de nazi's wordt gesloten, zien de geliefden zich gedwongen hun verhouding tot de wereld opnieuw te bepalen. Terwijl Rosa zich wil aansluiten bij een Brits revuegezelschap, voelt Lemmy er steeds meer weerzin in als vermaak te dienen. Zal hij kiezen voor zijn liefde, zijn leven of zichzelf. Zoals ook andere boeken van Japin is deze roman gebaseerd op ware, maar door de historie vergeten feiten.